Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Látogatóközpont mutatja be a Budavári Palota megújítását

Múltunk tanúi > Pest megye

2023-01-06


budavari_palotanegyed1.jpgMaketteken és digitális rekonstrukciókon mutatja be a Budavári Palota megújítását a Hunyadi-udvarban a december 19-én megnyílt látogató-központ. A Nemzeti Hauszmann Program kettős célt tűzött ki maga elé: a hauszmanni tervek alapján újjáépíteni az előző századfordulón a budavári palotanegyedben álló épületeket, másrészt ezeket tartalmas programokkal megtölteni.budavari_palotanegyed2.jpg

A Nemzeti Hauszmann Program eredményeként már visszaállították a Budavári Palota déli összekötő szárnyának eredeti formáját, benne a Szent István-teremmel, amelyet az elmúlt másfél évben csaknem 110 ezren kerestek fel. A szakemberek eközben végeztek a palota teljes körű műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális feltárásával, ezekre támaszkodva lesz lehetséges az épület teljes helyreállítása. A palota Szent György tér felőli szárnya az épületegyüttes fogadóépülete lesz, díszes főbejárattal és levezető rámpával. A fogadóépületből válik majd megközelíthetővé a rekonstrukciók után a Dunával párhuzamosan futó díszteremsor is. 

budavari_palotanegyed3.jpg

Jövőre folytatódnak a Dísz téri és Szent György téri építkezések is: jó ütemben halad az egykori Vörös Kereszt-székház, Honvéd Főparancsnokság és József főhercegi palota újjáépítése is.

budavari_palotanegyed4.jpg

Az új látogatóközpont kamaratárlata a palota rekonstrukciójának előkészítő munkáit és az eddigi kutatások eredményeit mutatja be maketteken és látványterveken keresztül. Az elméleti rekonstrukciót követő építészeti tervezés, majd a kivitelezés számos kihívással bír, az újjászülető épületnek ugyanis maradéktalanul meg kell felelnie a mai kor követelményeinek is, ezért minden tenyérnyi felületet a legmagasabb minőségben terveznek meg.

budavari_palotanegyed5.jpg

(MTI/Iránytű, Fotók: Hauszmann-program közösségi oldala)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg