Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Legyél Te is határvadász

Közélet > Pest megye

2022-07-19


hatarvadasz_vagott.jpgA rendőrség várja azoknak a 18 és 55 év közötti büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyeknek a jelentkezését a szerződéses határvadász képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására.Dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, és dr. Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred szervezeti felépítését, tevékenységi körét, a szolgálatellátás helyszíneit, illetve a szerződéses határvadászok toborzásával kapcsolatos tudnivalókat 2022. július 15-én, a Rendőrségi Igazgatási Központ sajtótermében.

Magyarország schengeni külső határszakaszán – elsősorban szerb-magyar viszonylatban, illetve a magyar–szerb–román hármashatár térségében – 2021. év elejétől folyamatosan emelkedik a jogellenesen belépők vagy azt megkísérlők száma, amelyet intenzív embercsempész tevékenység támogat. A magyar kormány 2022. július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a rendőrség határvadász ezredének felállításáról. Első ütemben összesen 2200 fő szerződéses határvadász felvétele, képzése és szolgálatba állítása szükséges a Bács-Kiskun Megyei, a Csongrád-Csanád Megyei, a Békés Megyei, a Hajdú-Bihar Megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei határvadász századok állományába.

Az országos toborzás keretében toborzásikKoordinációs központot állítottak fel, s a Készenléti Rendőrségen belül működő Központi Határvadász Toborzó Iroda mellett a határvadász századok objektumaiban öt helyszínen (Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban) toborzó irodákat hoztak létre. A toborzásra kijelölt munkatársak az általános felvilágosítás mellett, közvetlenül keresik meg és személyesen fogadják az érdeklődőket.

A Legyél Te is rendőr Facebook oldalon, valamint a rendőség további közösségi médiafelületein, a https://police.hu hivatalos weboldalán folyamatosan frissülő tartalmakkal segítik a tájékozódást. Emellett több, ingyenesen hívható zöld szám (06-80-310-100, 06-80-203-983), messenger, emailküldési lehetőség is a jelentkezők rendelkezésére áll.

hatarvadasz_plakat.jpg

JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK
A szerződéses határvadász képzésre az alábbi feltételek teljesülésével vagy teljesítésével jelentkezhetsz:
- magyar állampolgárság - jelentkezési életkor: 18-55 életév (még be nem töltött 55. életév),
- büntetlen előélet,
- cselekvőképesség, - legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvány, - egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasság.

A JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK
- Iskolai végzettséget igazoló okirat másolata (általános iskolai/szakiskolai/szakmunkás/érettségi bizonyítvány, OKJ végzettség, diploma)
- Személyazonosságát és lakcímét igazoló okmány, a társadalombiztosítási azonosító jelét tartalmazó hatósági igazolvány és adóazonosító jelét
tartalmazó hatósági igazolvány másolatát
- Részletes kézzel írott önéletrajz (fénykép csatolása ajánlott)
- Három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány, vagy annak igényléséről kiállított igazolás
- Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat
- EESZT hozzájáruló nyilatkozat

EGÉSZSÉGI ALKALMASSÁGVIZSGÁLAT
A szerződéses határvadász jogviszony feltételeként előírt egészségi alkalmasságvizsgálatnak a célja annak a megállapítása, hogy nincs-e olyan betegséged, testi vagy szellemi, érzékszervi fogyatékosságod, amely téged a szerződéses határvadász jogviszonyra egészségi szempontból alkalmatlanná tesz.
Az orvosi alkalmasságvizsgálatra az alábbi dokumentumokat kell magaddal hoznod:
- Személyi igazolvány,
- Lakcímkártya,
- TAJ kártya,
- A háziorvosod által kitöltött Háziorvosi Kérdőív,
- Az elmúlt 5 évben keletkezett szakorvosi leleteid és kórházi zárójelentéseid.
Az orvosi alkalmasságvizsgálaton először kitöltöd az Alkalmassági Kérdőívet és a Prevenciós Kérdőívet. Az alapellátó orvos először a személyi igazolvány alapján ellenőrzi a személyazonosságodat. A benyújtott dokumentumok alapján részletes anamnézist vesz fel, majd elvégzi a fizikális vizsgálatot. Vérnyomást mér, EKG felvételt készít, látásvizsgálatot, hallásvizsgálatot, neurológiai vizsgálatot és a vizelet tesztcsíkos vizsgálatát végzi el. Amennyiben a vizsgálatok alapján az alkalmasság szempontjából kizáró egészségi eltérést észlel, úgy tájékoztat az észlelt tünetről, betegségről és szakorvosi vizsgálati lelet beszerzésére utasít.

PSZICHOLÓGIAI ALKALMASSÁGVIZSGÁLAT
A pszichológiai alkalmasságvizsgálat azon készségeidnek, képességeidnek a vizsgálatára irányul, amelyek szükségesek a szolgálati feladatok ellátásához. Tekintettel arra, hogy a szolgálat fegyverviseléssel jár a pszichés stabilitásod, önkontrollod, indulatkezelésed, figyelmi képességed áll a vizsgálat középpontjában.
A vizsgálat során intelligencia és személyiségteszt kitöltésére, valamint figyelemvizsgálatra kerül sor. Az eredmények kiértékelését követően a pszichológus személyesen beszélget veled, előző munkahelyeiddel, családoddal, a jelentkezésed motivációjával, érdeklődéseddel kapcsolatosan.

FIZIKAI ALKALMASSÁGVIZSGÁLAT
A fizikai alkalmasságvizsgálat során meghatározott időre mellső fekvőtámasz és hanyatt fekvésből felülés gyakorlatokat, valamint 1500 méteres síkfutást kell végrehajtanod, a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint.

PÁLYAORIENTÁCIÓS ELBESZÉLGETÉS
Személyes meghallgatás keretében egy két-három fős bizottság fogad, ahol a korábban benyújtott önéletrajzodról, a szerződéses határvadász jogviszonyról beszélgettek majd, valamint arról, hogy hogyan is képzeled el a jövődet a testületnél.

ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY IGÉNYLÉS MÓDJA
A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített űrlapon
- papír alapon postai úton,
- elektronikus azonosítást követően, elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül,
- személyesen szóban bármelyik kormányablaknál, okmányirodában valamint a bűnügyi nyilvántartó szerv ügyfélszolgálatánál
kell előterjeszteni.
A kérőlapon a szerződéses határvadász foglalkoztatáshoz szükséges alkalmassági feltételeket igazoló erkölcsi bizonyítványt kell igényelned az alábbiak szerint.

IGÉNYLÉS POSTAI ÚTON
Postai úton történő előterjesztés esetén az eljárás megindításához hiánytalanul kitöltött és aláírt hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlap szükséges. A kérőlapok a postahivatalokban érhetők el.
Az igénylőlap
- I. mezőjében a személyes adatokat kell megadni a kitöltési útmutató szerint;
- II. mezőjében a bizonyítvány kézbesítését a saját vagy meghatalmazott részére kell kérni és a „természetes személyt” kell „X”-el jelölni.
A kérőlapon a III. mezőben az „igen” válasz bejelölését követően a IV. mezőben folytatható csak a kitöltés (amelyre az igénylőlapon is szerepel a figyelmeztetés).
A IV. pontban található fehér sávban az alábbiakat kell beírni: SZOLGÁLATI VISZONY - FEGYVERES SZERVEK ÚJ a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 41. § (1) bekezdés a)-f) pontjaiban meghatározott kizáró okok nem állnak fenn.

IGÉNYLÉS ELEKTRONIKUS ÚTON
Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező jelentkezők a webes ügysegéd alkalmazáson keresztül igényelhetik a hatósági erkölcsi bizonyítványt az ugyfelkapu.magyarorszag.hu internetes oldalon, az ügyintézés menüpont alatt, ahol a szolgáltatásoknál ki kell választani az erkölcsi bizonyítvány online ügyintézés webes ügysegédet, és itt megkezdődhet az erkölcsi bizonyítvány igénylése.
Akárcsak a papír alapú nyomtatványnál, a személyi számod megadását követően az igazolás típusa mezőben a speciálisat kell megjelölnöd, majd az igazolás okaként a következőt kell kiválasztani: SZOLGÁLATI VISZONY - FEGYVERES SZERVEK ÚJ a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 41. § (1) bekezdés a)-f) pontjaiban meghatározott kizáró okok nem állnak fenn.
Az igénylőlapon kézbesítési címként a Készenléti Rendőrség Humánigazgatási Szolgálatát (Posta cím: 1903 Budapest, Pf. 314.) kell megjelölni.

KÉPZÉS
A képzés időtartama 160 óra. A képzés során tanulni fogsz kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti ismereteket, valamint azok gyakorlati alkalmazását, továbbá az államhatár védelméhez kapcsolódó és a Schengeni határ-ellenőrzési kódexben foglalt rendelkezéseket is. A tananyag tartalmazza az írásbeli és gyakorlati vizsga teljesítéséhez szükséges ismereteket. A képzést a rendőrség ingyenesen biztosítja számodra.
Határvadászként a képzés elvégzését követően évente ismeretmegújító képzésen és vizsgán kell részt venned, amelynek során a jogszabályi változásokból és azok gyakorlati alkalmazhatóságából, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből teszel vizsgát.

KÉPZÉSI HELYSZÍNEK
- Készenléti Rendőrség Bács-Kiskun Megyei Határvadász Század elhelyezési körlete
Cím: 6400 Kiskunhalas, Mártírok útja 25.
- Készenléti Rendőrség Csongrád-Csanád Megyei Határvadász Század elhelyezési körlete
Cím: 6725 Szeged, Laktanya utca 16.
- Készenléti Rendőrség Békés Megyei Határvadász Század elhelyezési körlete
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 1.
- Készenléti Rendőrség Hajdú-Bihar Megyei Határvadász Század elhelyezési körlete
Cím: 4033 Debrecen, Sámsoni út 147-149.
- Készenléti Rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Határvadász Század elhelyezési körlete
Cím: 4300 Nyírbátor, Bocskai út 2-4.
- Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémia Járőrképző Tagozat Szeged Határrendészeti Oktatóbázisa
Cím: 6728 Szeged, Bajai út 14.
- a fenti helyszíneken túl a Készenléti Rendőrség rendelkezésre álló objektumaiban

KI A SZERZŐDÉSES HATÁRVADÁSZ?
Speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat ellátó új állománycsoport, amely az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv személyi állományát erősíti meg a folyamatosan növekvő, Magyarországra nehezedő illegális migrációs nyomásra tekintettel.
A határvadász állomány a határőrizeti rendszer első vonalában járőrszolgálatot hajt végre, amely során az államhatáron történő illegális belépési kísérleteket akadályozza meg, továbbá az illegálisan belépett személyeket feltartóztatja és az ideiglenes biztonsági határzár túloldalára kíséri.
A határvadász jogviszony szerződéssel jön létre, 3 éves határozott időtartamra, amely egy alkalommal meghosszabbítható legfeljebb további 3 évvel azzal, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a 3+3 éves határozott idő leteltét követően is lehetőség lesz a szerződés meghosszabbítására. A szerződést az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv köti a határvadásszal.
A szerződéses jogviszony létrejöttének feltétele a határvadász eskü letétele.
A szerződéses határvadász a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred személyi állományába kerül, a munkáltatói jogkör gyakorlója a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred ezredparancsnoka. Feladatait az érintett megyei rendőr-főkapitányságok határrendészeti kirendeltségeinek illetékességi területén, tisztesi rendfokozattal (első évben őrvezető, második évtől tizedes, harmadik évtől szakaszvezető) látja el.

A SZERZŐDÉSES HATÁRVADÁSZ FELADATAI:
- az államhatár őrzése,
- felderítés,
- az államhatár jogellenes átlépésének megszakítása,
- az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések megtétele

A SZERZŐDÉSES HATÁRVADÁSZ SZOLGÁLAT:
Szerződéses jogviszonyba kinevezett határvadászként először esküt kell tenned, amelyet követően – 6 hónap próbaidő kikötésével – állhatsz szolgálatba.
Szolgálati feladataidat vezényléses munkarendben fogod ellátni, ami az alábbiakat jelenti.
- legalább 12 órás szolgálat
- 3-4 egybefüggő munkanap
- 5-6 nap egybefüggő szabadnap
- két szolgálat között legalább 8 óra egybefüggő pihenőidő (ebbe a lakásról, vagy a biztosított szálláshelyről a szolgálatteljesítési helyre és az
onnan való visszautazás időtartama nem számít bele)
- hetente két pihenőnap (havonta két alkalommal szombat-vasárnap vagy vasárnap-hétfő napokon)
- rugalmas szabadidő felhasználás

AMIT BIZTOSÍTUNK
Az alapilletményed mértéke legalább a garantált bérminimumnak (bruttó 260 000 Ft/hó) megfelelő összeg.
A határvadász szolgálati pótlék – amely kizárólag feladatellátás után jár.
Idegennyelv-tudási pótlékra vagy jogosult, ha rendelkezel államilag elismert alapfokú, középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgával és az idegennyelv-tudás a szerződéses határvadász feladataid ellátásához szükséges, munkáltatói döntéstől függően. Az idegennyelv-tudási pótlékod mértéke a nyelvvizsga szintjétől függően az alábbiak szerint kerülhet megállapításra.
- alapfokú nyelvvizsga esetén: bruttó 5 798 Ft
- középfokú nyelvvizsga esetén: bruttó 11 595 Ft
- felsőfokú nyelvvizsga esetén: bruttó 19 325 Ft
Éjszakai pótlékod mértéke teljesített óránként: bruttó 193 Ft.
Készenléti pótlékod mértéke teljesített óránként: bruttó 97 Ft
Béren kívüli juttatásod (cafetéria) éves összege bruttó 200 000 Ft
Szerződéses határvadászként az alapszabadságod 25 munkanap, amely egy évig 1 munkanap, a második évtől 2 munkanap, és a harmadik évtől 3 munkanap pótszabadsággal egészül ki, valamint jogosult vagy fokozott igénybevétel esetén rekreációs célú, továbbá a gyermek utáni és gyermek születés esetén – a 2015. évi XLII. törvény (Hszt.) szerinti mértékben – járó pótszabadságra.
Keresőképtelenséged idején a betegszabadságod mértéke évente 15 nap, melynek idejére a távolléti díj 100%-ának megfelelő összegre vagy jogosult.

25 ÉV ALATTIAK MUNKABÉR ADÓZÁSA 2022. JANUÁR 1-JÉTŐL
A 25. életévét be nem töltött fiatalok összevont adóalapja 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok kedvezményével csökken. Az érintetteknek az átlagfizetés mértékéig nem kell jövedelemadót fizetniük. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában bruttó 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

forrás: Pest Megyei Rendőrfőkapitányság


Vissza