Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Magyar kortársművészek Az ember tragédiáját illusztrálták

Kultúra > Budakeszi

2023-06-23


Rajzoltunk_1_OroszIstvan.jpgVajon merre fordult a Tragédia képzőművészeti adaptációja a 135 éve megjelent Zichy Mihály illusztrációk óta eltelt idő alatt? Ez foglalkoztatta az Országút lapot, amikor felkértek hat méltán elismert kortárs képzőművészt, hogy ábrázolják a dráma 1-1 színét. Az alkotásokból sorszámozott, dedikált exkluzív mappát június 24-én mutatják be Rajzoltunk egy költeményt címmel.Bár az alkotók által használt médiumok és stiláris eszközök a legszélesebb skálán mozognak, legtöbbjük – különösen Orosz István, Szurcsik József és Baksai József jártas az illusztrációs műfajban. Orosz megrögzötten klasszikus grafikus, Szurcsik és Baksai egyszerre grafikus és festő, Milorad Krstic művészetében egyenrangú szerepet játszik az animációs film, a festészet és a grafika, míg Csurka Eszter alapjában festő, Mayer Éva pedig grafikus, de mindkettejük tevékenységében alapvető szerepe van az alkotói elvként használt fényképezésnek és az elektronikus képi médiumoknak. Mind ezekből fakadóan a sorozaton a festőiség és a rajzosság váltakozik, miközben a néző egy varászlatos utat tehet meg a festői és grafikai korstílusok legkülönbözőbb tájain, az expresszivitástól a karikatúrán és a szürrealizmuson át a grafiti, a sci-fi, a konceptualitás és a filmes hatások beépítéséig.

Rajzoltunk_2.jpg

A művészek az Országút szerkesztőségében találkoztak, hogy a legmagasabb minőségű giclée nyomtatással készült nyomatok mindegyikét ellássák kézjegyükkel.

Csurka Eszter (Menny, Paradicsom, Paradicsomon kívül) Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, igazi "összművész": festő, szobrász, performer, fotós, rendező, színész, díszlettervező. Művei közgyűjteményekben is megtalálhatók.

Szurcsik József (Egyiptom, Athén) Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori oktatási rektorhelyettese, egyetemi adjunktus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Milorad Krstić (Róma, Konstantinápoly) szerb származású, 1990 óta Magyarországon élő és dolgozó képző- és animációs művész, multimediális alkotó. My Baby Left Me című animációs filmje elnyerte a 45. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve díját.

Rajzoltunk_1_OroszIstvan.jpg

Orosz István (Prága1, Párizs, Prága2) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, író. A Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakátjával világhírűvé vált művész a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Baksai József (London, Falanszter) Munkácsy Mihály-díjas, Prima díjas magyar festő, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Művei közgyűjteményekben is megtalálhatók.

Mayer Éva (Űr, Jégvilág, Paradicsomon kívül) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, doktori fokozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte, alkotásaiban szívesen boncolgatja, hogy kik vagyunk, és mi végre vagyunk a világon.

Rajzoltunk2023_3.jpg

A sorozatot először június 24-én a Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2023 nyitórendezvényén mutatjuk be a Balatonföldvári Kilátóban, majd ősszel a Magyar Művészeti Akadémia rendez kiállítást az alkotásokból.

Forrás. orszagut.com/fotók: Hernád Géza


Vissza