Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megnyílt a Magyar Kosárlabda Múzeum

Sporthírek > Budaörs

2022-11-03


A szövetség budaörsi székházában, az október 28-i avatóünnepségen Gyurta Dániel, a Külgazdasági és Külügy-minisztérium miniszteri főtanácsadója kiemelte, olimpiai bajnok úszóként pontosan tudja, hogy Magyarország pozitív megítélésében a sportnak kiemelten nagy szerepe van. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint az olimpiához, a kosárlabdához kötődő eredmények örömöt okoznak valamennyi magyarnak.  Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke azzal kezdte, hogy megtisztelő olyan kosaras legendák jelenlétében ünnepelni, mint a közönség soraiban ülő Németh Ágnes, Boksay Zsuzsa, Kiss Lenke vagy Dávid Kornél. "Ez az első ilyen múzeum, amely ugyanakkor jó példával ösztönözheti a többi sportágat arra, hogy megmutassák saját történelmüket" - tette hozzá Deutsch Tamás.

Szalay Ferenc, az idén 80 éves MKOSZ vezetője arról beszélt, hogy a magyar sportpolitika jelentősége nem csak a létesítményfeltételek javításában lakozik. "2010-ben még csak egy iroda voltunk a Magyar Sport Házában, most pedig saját székházunk van, amely a sportágunkra jellemző összefogás eredménye" - utalt arra az elnök, hogy tavasszál átadták a Magyar Kosárlabdázás Házát, azaz az MKOSZ székházát Budaörsön, ahol már méltó helyet alakíthattak ki a mintegy 500 relikviát bemutató tárlatnak.

A mintegy 130 meghívottat videóüzenetben köszöntötte Hódi László, az 1955-ben Budapesten Európa-bajnok válogatott tagja. A Sydneyben élő sportember hangsúlyozta, a 67 évvel ezelőtti Eb-n sem a saját egyéni sikerükért, hanem minden magyarért harcoltak.

A kosárlabdát a 110 évvel ezelőtti hazai megjelenésétől kezdve a napjainkig bemutató állandó kiállítás összeállítására az MKOSZ Lugossy Norbertet, a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátorát és Dobor Dezső sportriportert kérte fel. Az egykori kosarasok, családjaik, a klubok közreműködtek a múzeum létrejöttében, és számos emléktárggyal gazdagították azt. A 300 négyzetméteres, interaktív elemeket is tartalmazó, Magyarországon egyedülálló tárlat olyan különlegességeket rejt, mint az Európa-bajnok magyar férfi válogatott 1955-ös Eb-döntőjének eredeti jegyzőkönyvét, amelyet a FIBA főtitkára hozott el a tavaszi székházavatóra.

Láthatja továbbá a nagyközönség a mindmáig egyetlen magyar NBA-kosarasnak, Dávid Kornélnak azt a cipőjét, melyben először lépett pályára a Chicago Bullsban. A valaha volt egyik legjobb európai center, a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott Németh Ágnes szinte valamennyi érmét a múzeum rendelkezésére bocsátotta. Megtekinthető továbbá a 100 éve kiadott szabálykönyv, a női válogatott legelső mérkőzésének a jegyzőkönyve, az 1955-ös magyar arannyal zárult Eb népstadionbeli jegye, Puskás Ferenc levele a Bp. Honvéd kosarasaihoz, továbbá Kassai Ervinnek a nemzetközi játékvezetők szövetségétől kapott Oscar-díja is. (MTI)


Vissza