Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Méltatták az Óbudai Egyetem zsámbéki fejlesztését

Kultúra > Zsámbék

2023-04-14


A magyar egyetemek modellváltása nemzetközileg is követendő példa lehet. A Pénzügyminisztérium április 4-i közleményében idézték Varga Mihály minisztert, aki hivatalában fogadva Luis Sanzt, a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetsége (IASP) tanácsadó testületi elnökét kijelentette: a kormány sikeresen kapcsolta össze az egyetemeket a gazdasággal, vállalati kapcsolataik, együttműködési lehetőségeik megsokszorozódtak.A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar felsőoktatási intézmények sikeres modellváltása más országoknak is követendő példa lehet, az eredményeket a nemzetközi egyetemi rangsorokban elért előrelépések is alátámasztják. A miniszter tájékoztatott arról, hogy a 2030-ra kitűzött stratégiai célok elérésében a magyar kormány kiemelt szerepet szán az egyetemeknek, valamint becsatornázásuknak a helyi és országos gazdasági környezetbe. Ennek egyik eszköze az országszerte létrejövő 14 tudományos és innovációs park.

Varga Mihály korábbi kuratóriumi elnökként emlékeztetett: az országot behálózó Science Park Program keretében az Óbudai Egyetem három, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő fejlesztést valósít meg, amelyek Székesfehérvárt, Kaposvárt és Zsámbékot az ország jövőipari fejlődésének részévé teszik. Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okos- és hadi ipari fejlesztések, míg Zsámbékon a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia, az orvostechnika és a robotika áll majd a kutatások középpontjában.

A tárcavezető kiemelte: az Óbudai Egyetem mára Magyarország egyik legnépszerűbb és legnagyobb felsőoktatási intézményévé vált. A hét karon mintegy 12 ezer hallgató tanul, az országban végzett mérnökök harmada itt szerez diplomát. Biztosabbá vált a finanszírozás is, a modellváltással két és félszeresére növelték a működésre és fejlesztésre fordítható forrásokat, minden korábbinál nagyobb béremelést hajtottak végre az intézményben. Az egyetem előrelépett a nemzetközi rangsorokban, informatikai és műszaki területen a legjobb magyar egyetemként rangsorolják. Az intézmény sikeresen kapcsolódott be a gazdaság mindennapi működésébe, 130 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást az elmúlt időszakban - áll a közleményben. (MTI)


Vissza