Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Menczer: a budakeszi buszsáv tervezését 586 millióval támogatja a kormány

Gazdasági rovat > Budakeszi

2021-06-09


22busz.jpgA budakeszi buszsávok fejlesztéséről szóló tervezői szerződést 586 millió forinttal támogatja a kormány - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára június 8-án Budakeszin.02_buszsav_Menczer.jpg

Menczer Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: Budakesziről Budapestre csúcsidőben 50, egyébként 30 perc alatt lehet busszal eljutni, a cél az, hogy a szakaszos buszsávok kialakításával csúcsidőben is 30 perc legyen a menetidő. Az államtitkár szerint Budakeszi remek hely, ő maga is a településen él, de a környező települések, Telki, Páty, Budajenő térségébe is egyre többen költöznek, amivel párhuzamosan megnőtt a forgalom és az autósok száma. A fejlesztésről szólva azt hangsúlyozta: akkor van értelme és jelentősége, ha a buszok gyorsabban tudnak közlekedni, mint az autók, ezért született döntés arról, hogy megkezdődik a kormány támogatásával a szakaszos buszsáv kialakítása, valamint három P+R parkolót is kialakítanak Budakeszin. A település határát átlépők hatvan százaléka jelenleg is a buszközlekedést választja. Ez csúcsidőben kétezer embert jelent óránként. A fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte: jobb lesz a busszal közlekedőknek, az autósoknak pedig választási lehetőséget nyújt, de ha valaki úgy dönt, hogy mégis az autójában marad, akkor is gyorsabban tud közlekedni.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közölte: a kivitelezés 2023-ban kezdődhet; olyan okoslámpákat is telepítenek majd, amelyek automatikusan zöldre váltanak, ha busz közeleg. Az államtitkár az okoslámpák, a szakaszos buszsávok és a rövidebb menetidő mellett a fejlesztés negyedik elemének nevezte, hogy jelenleg Pátynál nem lehet felhajtani az M1 autópályára, de a Sasfészek-tó pihenőnél megépítik a felhajtót, így a sztrádán is elérhető lesz a főváros a Zsámbéki-medencéből. Budapesten és környékén négymillióan élnek, a városközpontba az agglomerációból egymillióan érkeznek autóval. Ezen a nyomáson enyhíteni kell. Budapesten a közlekedésben új egyensúlyra kell törekedni. A kormánynak három válasza van erre: a tömegközlekedés folyamatos fejlesztése, amit 2010-ben Tarlós István volt főpolgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ volt vezérigazgatója megkezdett, a Budapesten hiányzó peremhidak - a Galvani és az Aquincumi híd - megépítése, valamint a külső csomópontokban P+R parkolók létesítése - fogalmazott Fürjes Balázs. Külön említette, hogy a II. és XII. kerületben Budai kérdések címmel kérdőívet juttatnak el a háztartásokba, amelyben egyebek között arrólkérdezik a helyieket, mi a véleményük arról, hogy az autósok menekülő útként használják a csendes budai utcákat.

01_címlap.jpg

Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester, Győri Ottília, Budakeszi polgármestere, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Zrt. vezérigazgatója.

Győri Ottília (Fidesz-KDNP), Budakeszi polgármestere közölte: a Zsámbéki-medence Budapestre dolgozni járó lakói egy évben húsznapnyi időt töltenek utazással. A nehézkes közlekedés miatt már 2019-ben egyeztetésre hívta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP), hogy segítsenek ezen a nehéz problémán. A munkának a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) adott lendületet, a közös munka eredményeként pedig elkészült a fejlesztésről szóló előterjesztés, amelyet 2020 novemberében fogadott el a kormány. Hangsúlyozta: nem csak a Budakeszin, hanem a régióban élőket is érinti ez a probléma, amit csak összefogással lehet megoldani.

Pokorni Zoltán hozzátette: napi 10-11 ezer autó érkezik a fővárosba a Budakeszi úton és tér vissza délután. Az autósok gyakran a hegyvidék mellékutcáin próbálják kikerülni a Széll Kálmán tér - BAH-csomópont "Bermuda-háromszöget" - fogalmazott a polgármester, aki szerint ez teszi tönkre és élhetetlenné kerületében a kis utcákat. "A kalandos kedvű autósok rajtunk keresztül keresik a menekülő útvonalat" - mondta, hozzátéve: nem az a cél, hogy az autósok könnyebben jussanak be a városba, hanem az, hogy P+R parkolókba tegyék le az autójukat és közösségi közlekedéssel közlekedjenek. Hozzátette: az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, de most érték el azt a kritikus tömeget, hogy az ötlet meg is valósul.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója rámutatott: a Budakeszi és Budapest közötti szakasz Magyarország legforgalmasabb és legsűrűbben járó Volánbusz-viszonylata, reggelente csúcsidőben óránként több mint 40 busz jár ezen a vonalon, és átlagos reggelen mintegy 40 ezer perc veszik el az emberek életéből azzal, hogy ezek a buszok a dugóban állnak. Hozzátette: a járvány harmadik hullámának lecsengésével visszaálltak az utazási szokások, az emberek 60 százaléka választja a tömegközlekedést.

 02_buszsav_alairas.jpg

Vitézy Dávid, Fürjes Balázs és Bretz Gyula Imre, az UVATERV Zrt. vezérigazgatója aláírja a  tervezői szerződést Budakeszin.

A fejlesztés tervezésére a BFK nyílt európai uniós közbeszerzést írt ki, amelyet egy 73 éve működő, számos közlekedési infrastruktúrát tervező cég, az UVATERV Zrt. nyert el - jelentette be a vezérigazgató. Elmondta: a cég nettó 419 millió forintos tervezési keretből valósítja meg a munkát, a fennmaradó támogatást egyéb műszaki feladatokra fordítják, amire példaként említette, hogy a Budakeszi úton, a Pilisi Parkerdőn keresztül a csapadékelvezető árok megszüntetésével tudják bővíteni az utat, tehát egy átfogó közműtervezésre is szükség lesz. Arról is beszélt, hogy meg szeretnék kérdezni a helyben élőket a projektről, erre létrehozták a www.budakeszibuszsav.hu oldalt.

A kérdőíven térképvázlat is segíti a pontos tájékozódást, a kérdésekre a következő tematika szerint lehet válaszolni:

1., Érintettséget felmérő kérdések, itt alapvetően arra vagyunk kíváncsiak, hogy a válaszadók szoktak-e közlekedni, és milyen sűrűn ezen az útvonalon.

2., Kérdések a Budakeszi úton közlekedőkhöz. Itt leginkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányszor, milyen módon közlekednek és miért.

3., Külön kérdéssor a P+R parkolókra vonatkozóan. A válaszadók itt közölhetik, hogy mit várnak el a parkolóktól, mire lenne szükségük ahhoz, hogy közlekedési módot váltsanak.

4., Külön a közösségi közlekedők véleményt formálhatnak arról, hogy mennyire elégedettek jelenleg, mely járattal közlekednek, vagy, hogy mit várnak a tervezett buszsávoktól.

5., A bringások is válaszolhatnak többek között arra, hogy mennyire elégedettek a társég hálózatával, a kerékpártárolók mennyiségével és elhelyezkedésével, illetve a közlekedésbiztonsággal.

6., Külön figyelmet szentelünk Budakeszi Fő utcájának. Képet szeretnénk kapni arról, hogy milyen szinten veszik igénybe a közlekedők ezt a fontos útvonalat, milyen a válaszadók szerint a közúti forgalom, a zajterhelés, a közlekedésbiztonság, a parkolók vagy a zöld területek kialakítása.

7. Általános kérdésekre is választ lehet adni, így például, hogy mennyire lenne fontos a közlekedési feltételek javítása, mennyire jelentős az utazási idő, a levegő- és zajterhelés, és milyen a közlekedésbiztonság.

8., Demográfiai jellegű kérdések.

A kérdőív július 10-éig tölthető ki.

A sajtótájékoztatón felszólalók a 22-es busszal utaztak Budakeszire.

(MTI/Fotók:Illyés Tibor/BFK)

frissítve 2021. június 14. 22:14


Vissza