Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mi, svábok: az emléknapon már mindenki megnézheti

Múltunk tanúi > Budakeszi

2023-01-18


László Gábor producer hozzájárulásával 2023. január 19-én, a Magyaroszági Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapján 8 órától a Youtube-csatornán is elérhető lesz a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk című film.  Számos filmfesztiválon, németországi vetítéseken szerepelt sikerrel a 2021-ben bemutattott alkotás.A youtube-on már lehet látni az adás indulását, ahol egy visszaszámláló jelzi, mennyit kell még várnunk a kezdésig.
 
Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk..." - hangzott el a közismert mondat egy Németországba kitelepített magyarországi sváb szájából. És valóban: a német-magyar együttélés már több mint 1100 évre nyúlik vissza, és olyan, mint egy jó házasság. Vannak benne csodálatos pillanatok és olyanok is, amiket az ember inkább feledni szeretne. A film ennek az 1100 éves német-magyar közös együttélésnek a bemutatására vállalkozik 52 percben.

László Gábor számos interjút is betett a filmjébe, így megszólal Herein Gyuláné Mayer Katalin és Párkányi Raab Péter, Budakeszin élő, Kossuth-díjas szobrászművész is.

A film erénye, hogy a több, mint 1100 éves magyar-német együttélés történetét öleli fel, amely a dicséretes módon mostanában készült sváb filmekkel ellentétben nem csak a kitelepítést, hanem a betelepülést is érinti. Ebben az évben több magyaroszági település - köztük Harta/Hartau - bejelentette, hogy németajkú polgáraik megünneplik őseik betelepülésének 300. évfordulóját. Igaz, az első telepesek 1689-ben indultak, ám a magyar országgyülés 1722-1723-ban már határozatban sürgette a munkaerő behívását, így a következő négy évben, III. Károly uralkodása alatt  tetőzött e népcsoport Magyarországra érkezése.

Lapunkat a film létrejöttében is segédkező Albrecht György tudósította Németországból.

Kezdőkép: Bánkuti Ákos fotója a budakeszi emlékműről


Vissza