Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk…

Kultúra > Budakeszi,Zsámbék

2021-12-16


Cimoldal.jpgA magyar-német közös történelem mintegy 1125 évéről készített filmet László Gábor és László Petra, mely a Lakiteleki Filmszemlén a 178 versenyfilm és a 34 döntős közül a második helyen végzett. Az 52 perces dokumentumfilmet 2021. december 19-én 11 és 23 órakor a Hír TV sugározza, de a Pesti TV is műsorára tűzi.A 061.hu-nak a film szerkesztője, László Petra úgy nyilatkozott, hogy nem ez az első sváb témájú filmjük, korábbi, Isten veled hazánk, Ez volt a sorsom, vagy a Nemzetidegenek című filmjeink is ebben a témában születtek. Ezek a sváb-magyar közös történelem egy-egy traumatikus szeletét dolgozták fel (kitelepítés, egy komplett sváb falu kiirtása a Vörös Hadsereg által, egy ’56-os sváb mártír története).

A közös történelem sarkalatos pontjaira koncentráltak, s azt hangsúlyozzák, hogy akármilyen is a német-magyar viszony, a magyarok mégiscsak a “német vonalat” választották az európai betagozódás során. István király német papok és lovagok segítségével szilárdította meg a hatalmát, s az is fontos, hogy épp a német irányultság miatt fordultunk a nyugati kereszténység felé és nem a bizánci utat választottuk.

Bajor Gisella.jpg

Formailag a film fotós dokumentáció, a régmúlt eseményeire papírmaséra hasonlító technikát alkalmaztak, amit nagyon ügyes 2D és 3D grafikusok készítettek. Kicsit hasonlít ennek az alkotógárdának a korábbi – Nemzetidegenek című – filmjéhez, de most tökéletesítettebb formában. Megtartották ugyanakkor a bevált, vágás nélküli, egy snittes, virtuális fahrt motívumát.

Tartalmilag pedig a Németországban élő Georg Albrecht volt a segítségünkre, és rengetegen segítettek a magyarországi sváb közösségből is. Elöször a honfoglalástól az 1930-as évekig terjedő időszakot mutatja be, amit többé-kevésbé pozitív időszaknak tekinthetünk a német-magyar együttélést tekintve. Utána a ’30-as évektől a rendszerváltásig terjedő időszak jön, ami azért nem volt éppen zökkenőmentes korszak, és végül az azóta eltelt időszakot taglalja, amikor egyfajta “sváb reneszánsz” figyelhető meg. Ezzel kapcsolatban bemutatja azt a jelenséget is, ami jól megfigyelhető manapság: mégpedig azt, hogy a német betelepülés ma is jelentős az országba, csak már nem szervezett formában zajlik, mint régebben.

A film azt a jelenséget is igyekszik bemutatni, miszerint a sváb egy olyan nemzetiség, akik nagyon jól tudtak beilleszkedni a magyar társadalomba és sok sváb idővel még “magyarabb is lett a magyarnál”. Arra is kitér, hogy mennyi ismert hírességnek vannak német felmenői és itt nem csak Puskás (Purzeld) Ferencre kell gondolni, aki talán a legismertebb sváb, hanem Mindszenty (Pehm) Józsefre, Blaha Lujzára (Luise Reindl), Jászai Marira (Maria Krippel), Törley Józsefre (Josef Schmierl), Gárdonyi Gézára (Ziegler), Semmelweis Ignácra és még sokan másokra.

ungardeutsche_2.jpg

László Gábor számos interjút is betett a filmjébe, így megszólal Budakesziről id. Herein Gyuláné Mayer Katalin, aki arról is beszélt, hogy 1944.  március 15-én feltüzték a magyar kokárdát és úgy mentek az iskolába. "Kicsit félve, de mégis bátran..., hogy megmutassuk a mi országunkat nem lehet elvenni .... magyar érzelmü svábok, ezt igy lehet mondani" - hangzik el a filmben.

ungardeutsche.jpg
 
Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas, Budakeszin élő szobrászművész arra emlékezik, hogy "anyai ágon palóc volnék, apai részröl sváb származású és ez a vérvonal sokat segít nekem...". A filmhez szorosan tartozik a málenkij robot: rengeteg magyar mellett harminckétezer svábot is Szovjetunióba hurcoltak. A málenkij robot emlékművét Párkányi Raab Péter alkotta meg hatásos szoborcsoportot formájában a ferencvárosi pályaudvarnál, mely mellett a témában a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása is megtekinthető.

Cimoldal.jpg
 
A címbe foglalt idézet "Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk" egy 1946-ban hazájából elüzött német szájából hangzott el. Arra utal, hogy az illető nem is igazán érti, hogy miért lett kitelepítve Magyarországról, pedig mindig jó magyar volt.

Előzetes


Vissza