Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mit tehetünk nyaralónk téli biztonságáért?

Közélet > Pest megye

2022-11-11


betoro_nyaralo.jpgA tél közeledtével a nyaralóövezetek elnéptelenednek. Az üresen maradó lakás, ház nagy csábítás a betörőknek, akiknek többsége oda hatol be, ahol őt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával rövid idő alatt tud a lehető legnagyobb haszonra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel járó lebukás kockázata.A betörők általában előre nem tudják, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak, de könnyen mozdítható és értékesíthető tárgyakat keresnek, például műszaki cikkeket, híradás-technikai berendezéseket, kerti kisgépeket vagy az udvaron található hulladékvasakat.

Ahhoz, hogy Ön ne váljon bűncselekmény áldozatává:
•    Tegye láthatóvá az ingatlant pl. mozgásérzékelős reflektor felszerelésével, emellett célszerű valamilyen elektronikus vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel ellátni, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást!
•    Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást!
•    Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetőség szerint pedig a nyílászárókon rács!
•    Ha van rá lehetősége, riasztót is szereltessen fel az épületre!
•    Gondosan zárja el a kerti szerszámokat, létrákat. A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban pl. a kalapács, fúró, létra!
•    Amennyiben hosszabb időre - különösen a téli időszakban - felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat - elektromos háztartási berendezések, mezőgazdasági kisgépek - biztonságosabb helyre kell vinni, illetve azokat felügyelet mellett kell tárolni!
•    Az őszi/téli időszakban nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti ( kisebb méretű ) gyerekjátékokat, műszaki szerszámokat is zárja el!
•    Az őszi/téli időszakban alkalmanként látogasson el hétvégi házához, hogy ellenőrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét!
•    Amennyiben jónak mondható a lakóközösség, érdemes megkérni valamely megbízható, állandó, környékbeli lakót az ingatlan időközönkénti ellenőrzésére. Idegenekkel ne közölje, hogy mikor nincs a nyaralóban, de megbízható szomszédjaival megoszthatja az információt.

Amennyiben a hétvégi házhoz kiérkezve azt tapasztalja, hogy ott illetéktelen járt, és vagyon elleni bűncselekmény történt, az eredményes felderítés érdekében hagyja a helyszínt érintetlenül és hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály


Vissza