Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nem lesz népszavazás, csak másik útvonal

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2020-11-16


kerekparut_biatorbagy.jpgLehet, hogy okafogyottá válik a népszavazás Biatorbágyon a Budapest–Balaton kerékpárút ottani nyomvonaláról. Jelenleg egy országos hatókörű állami projekt áll a helyi patthelyzet miatt. Tarjáni István polgármester egyeztetett Révész Máriusszal, a projektért felelős kormánybiztossal egy alternatív nyomvonalról - tudta meg a Magyar Nemzet.A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) munkatársai már elkezdték a Budapest–Balaton kerékpárút bitorbágyi szakaszának kiépítését, amikor a munkálatokat fel kellett függeszteni. Nem technikai vagy pénzügyi problémák miatt: helyi lakosok beadványt szerkesztettek, aláírást gyűjtöttek, majd az októberben összehívott lakossági fórumon is hevesen tiltakoztak a tervekben szereplő Szabadság út–Nagy utca nyomvonal elfogadása ellen.

A tiltakozás azért érdekes, mert a terveket már 2014-ben bemutatták a lakosságnak, a projekt alakulásáról folyamatosan tájékoztatott az önkormányzat, 2018-ban pedig egy újabb lakossági fórumot követően bólintott rájuk a képviselő-testület. A kezdeményezés civil voltát az teszi kétségessé, hogy az országos politikából ismert baloldali politikusok is azonnal beleálltak.

A tiltakozók szerint a főúton végigvezetett, egyoldali, kétirányú kerékpársáv nem védi a bringásokat. Ezt annak ellenére vélik így, hogy a terveket korábban kerékpáros-szervezetek is jóváhagyták. A kezdeményezők népszavazáson szeretnének a nyomvonalról dönteni, amit Tarjáni István polgármester kezdeményezne is a helyi választási bizottságnál, ám ez a rendkívüli jogrend alatt nem lehetséges. A NIF a megállapodás értelmében a népszavazásig nem végez munkálatokat, ami azt jelenti, hogy az építkezés tavaszig ellehetetlenül.

Egy országos hatókörű állami projekt áll a helyi patthelyzet miatt.

Tarjáni István polgármester korábban a magyar Nemzetnek elmondta, ha ez bekövetkezik, két forgatókönyv lehetséges. Az egyik, hogy a kormányzat nem kíván újabb terveket készíteni és újabb forrásokat rendelni a projekthez, ezért Biatorbágyon belül nem végeznek munkálatokat, a városon minden kerékpáros úgy megy át, ahogy tud vagy akar. Nyilván ez volna a legrosszabb megoldás. A másik, hogy alternatív nyomvonalat jelölnek ki a mellékutcákon át.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikk: Blokkolja a baloldal a balatoni kerékpárút építését Biatorbágyon - 2020-10-26


Vissza