Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


November 26-27. BÁLSÓJ SZERELEM A MÁLENKIJ ROBOT IDEJÉN

Programajánló

2021-10-26
Színházi előadás a Málenkij Robot Emlékhely ,,Pokol bugyrai – Kényszermunka a Szovjetunióban” kiállításban

1126_balsoj3.jpg
Fotó:Dabasi András


A második világháborút követően több százezer katona és civil került Magyarországon szovjet fogságba.  Még tombolt a háború, amikor a pusztítás helyreállítása érdekében elkezdték őket a Szovjetunió területére szállítani, ám hamar kiderült, hogy ez a ,,kis munka” hosszú évek keserves kényszermunkáját jelenti. Harmaduknak örökre. Ez a történet két ember, egymástól elszakított házaspár személyes levelein keresztül elevenedik meg. Az ország helyzete, az elhurcolás menete és körülményei, a GUPVI táborokban és a ,,málenkij robot” ideje alatt eltöltött hétköznapok, a napi szükségletek, a kényszermunkára küldöttek és az otthon maradottak élete a nézők szeme előtt válik valósággá.

1126_balsoj2.jpg
Fotó: Véner Orsolya

"Drága Irén! Ezeket a kusza sorokat egy marhavagon félhomályában kapirgálom a zsebemben talált mozijegyre. Egy szovjet tiszt megnyugtatásunkra közölte, hogy nem lemészárolni visznek minket. Szibériába tartunk hathetes munkára, hogy újjáépítsük azokat a városokat, amiket a németek és velük a magyarok leromboltak. Ne aggódjon miattam, ha nem lennék jó erőben, nem csaptak volna le rám a szovjetek. Amint módom lesz rá, jelentkezem. Bízom az idegenek jóságában, hogy eljuttatják a kezéhez ezt a cetlit. Vigyázzon magára, drága!"
                                                                            Hárs Anna: Bálsój szerelem a málenkij robot idején

1126_balsoj1.jpg

Fotó: Véner Orsolya

Alapos kutatómunka segítségével és szakértők bevonásával egy olyan, levelekből álló egyfelvonásos darab született, mely két színész tolmácsolásában elevenedik meg, a térben pedig az Emlékhely tárlatvezetője kalauzolja a látogatókat. A munkatáborba elhurcolt férj és az itthon maradt, a mindennapi gondokkal küzdő feleség mesél az álélt eseményekről, s ezen keresztül magáról a történelemről. Rajtuk keresztül a család többi tagjának, környezetének, azaz Magyarország lakosságának hétköznapjaiba is belelátunk. Két idősík van jelen: a múlt és a most. Az egymástól elszakított házaspár térben és időben is el van választva egymástól, de olykor ezek a különböző síkok találkoznak, és megelevenednek az emlékek, az együtt átélt pillanatok vagy épp a fantáziavilágban lejátszódó események.

Szereplők:
Pogány Irén:                Schermann Márta
Váradi Miklós:              Terhes Sándor
Tárlatvezető:                Érsek Lajos
          
Zeneszerző:                  Fancsikai Péter
Drámapedagógus:        Záhonyi Enikő
Író:                                Hárs Anna
Rendező:                      Végh Zsolt
 
Programjegy: 2500 Ft/fő
 A programjegy csak az előadásra érvényes, a kiállítás megtekintésére nem jogosít!
Az előadás megtekintésére az online vásárolt jegyek érvényesek, a helyszínen nincs lehetőség jegyváltásra.
 
Online jegyvételi lehetőség linkje:
https://jegymester.hu/production/130298/balsoj-szerelem-a-malenkij-robot-idejen?fbclid=IwAR1TcG_20Vdh_tirHj4R17dJ9NSQNLf2_rHbm0SPm3ImPzUPlPcO-uauMpQ
 
Időpontok:
2021. 11. 26. 19.00 Premier
2021. 11. 27. 19.00

Limit: 20 fő
 
A Málenkij robot-emlékhely kialakítása a Budakeszin élő Párkányi-Raab Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész munkája.

Kapcsolódó cikkünk: A szobrászathoz bátorság kell - 2018-10-25


Vissza