Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Otthon megöregedni-program a Hegyvidéken

Közélet > Pest megye

2023-03-06


Az idősek otthonainak akadálymentesítését segítő pályázat kiírásáról is döntött február 23-i ülésén a XII. kerület képviselő-testülete. „Az idősek sokszor teljesen banális dolgok miatt kényszerülnek elhagyni a saját otthonukat” – magyarázta a képviselő-testületi ülésen Fonti Krisztina alpolgármester, miért tartja fontosnak az önkormányzat az idősek lakásainak akadálymentesítését célzó „Otthon megöregedni” program folytatását.Az igényelhető akadálymentesítési munkák kapcsán példaként említette a kádak zuhanyzóvá alakítását, kapaszkodók felszerelését, csúszásmentes járófelületek kialakítását, küszöbök megszüntetését, illetve a konyhaszekrény elérhető magasságba helyezését. Mint mondta, ilyen és ehhez hasonló, kisebb-nagyobb változtatásokkal sok esetben biztonságossá tehetők az idősek otthonai.

Az Otthon megöregedni címmel 2017-ben elindított pályázatra – ami az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nemhirdették meg – eddig összesen 139-en jelentkeztek, közülük 61-nek tudott segíteni az önkormányzat, illetve további nyolc nyertes pályázó esetében az év első felében Újítják fel. Ahogy a korábbi években, idén is a XII. kerületben élő, 70 év feletti idősek igényelhetik az akadálymentesítési munkák elvégzését. Amennyiben az egy főre jutó jövedelem a 165 ezer forintot nem éri el, az önkormányzat térítésmentesen végzi el a munkát, 165 és 220 ezer forint közötti jövedelem esetén pedig a költségek 50%-át a pályázónak kell megfizetnie. Azoknak, akik a 220 ezer forint feletti jövedelemkategóriába esnek, az önkormányzat csak az átalakítási munkák tervezését végzi el térítésmentesen. Az idei pályázatok benyújtási határideje 2023. április 30.

Az év elején, az önkormányzat szervezésében adománygyűjtés indult az Anna-réti kápolna megvalósításáért, erre a célra már több mint 42 millió forintot ajánlottak fel a hívők. A képviselő-testület most arról döntött, hogy az összegyűlt pénzadományt – legkésőbb az egy éves adománygyűjtési időszakot követően – az építési engedéllyel és a kiviteli tervekkel együtt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részére átruházza. Az új kápolna jövőbeli kizárólagos használója ugyanis az egyház lesz, az önkormányzat pedig jelenleg nem tud saját forrást biztosítani erre a célra.

forrás: Hegyvidéki önkormányzat


Vissza