Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pest megyei tehetségek

Kultúra > Pest megye

2022-01-13


Godollo_Erkel_altisk_gyermekkar.jpgPest megyében nyolc fiatal művész és tudós pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek előfinanszírozott támogatást, a legtöbben zeneművészek. 2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

A Pest megyei győztesek

Bartucz_Anna.JPGBartúcz Anna, képzőművészet, Ceglédbercel
A 16 éves lány négy ével ezelőtt kezdett el bábfilmeket, animációs filmeket és élőszereplős felvételeket készíteni. Egyik legsikeresebb munkája a Székely Éva megmenekülése című animációs film, amely nyert a III. Ceglédi filmszemlén, valamint díjazott lett a 26. Országos Diákfilmszemlén és a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlén is. A támogatásból egy fotóstúdió világítás szettet vásárol majd, amelynek segítségével bármilyen vetített hátteret alkalmazhat vizuális alkotásaiban.

Dobos_Levente.JPGDobos Levente, népzene, Vác
A 17 éves fiatal elhivatott művelője a népzenének; játszik dudán, furulyán és hegedűn is, valamint népzenekutatással és hangszerkészítéssel is foglalkozik. A 2021-ben megrendezett VI. Országos Népzenei Versenyen duda hangszerével II. helyezést ért el. A Zeneakadémiára készülő diák a támogatásból egy különleges dudát, úgynevezett gajdét szeretne vásárolni, ami a mohácsi sokácok, bunyevácok kedvelt hangszere.

Ferencz_Csaba 1.JPGFerencz Csaba, robotika, Valkó
A 11 éves pályázó néhány éve került az elektronikai hulladékok, kiszuperált kapcsolók bűvkörébe, amelyekből elszántan épít különböző robotokat. Csaba az MVM Edison Junior versenyén automata pókháló leszedő és poroló eszközével első díjat nyert, míg az EPAM e-kids Coolest Project Hungary pályázati felhívására két kisebb testvére bevonásával dolgozták ki egy okos otthon terveit. A támogatásból egy 3D nyomtatót fog beszerezni, ami robotikai fejlesztéseit segíti.

Godollo_Erkel_altisk_BimBamBoys.jpgGödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola felső tagozat, ütőhangszerek, Gödöllő
Az iskolában mintegy 50 évre tekint vissza a zene és énekoktatás, amely során a Kodály-módszer mellett a ritmusképzést és improvizációt fejlesztő Orff-módszert is alkalmazzák a zenepedagógusok. Beilleszkedési vagy tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokkal is foglalkoznak, akik számára különösen fontos a közösségi zenélés átélése és ennek során a képességek fejlesztése. Ritmus- és dallamhangszerek beszerzésével tervezik bővíteni az iskola eszközparkját.

Krepsz_Anna_es_Akos.jpgKrepsz Anna - Krepsz Ákos, néptánc, Százhalombatta
A néptáncos testvérpár tíz éve táncol együtt, elhivatott felkészültségüket és produkciójukat a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Versenyén 2021-ben a zsűri fődíjjal és két különdíjjal jutalmazta. Az ötgyermekes családban nevelkedő fiatalok testvérei is néptáncolnak, így a család számára komoly anyagi segítséget jelent a MOL Alapítvány támogatása, amelyből Anna és Ákos autentikus néptánc ruhákat és kiegészítőket vásárolnak.

Nador_Benedek.jpgNádor Benedek, matematika, Solymár
A 2021-ben megrendezett Arany Dániel Matematikai Tanulóversenyen kategóriájában 2. helyezést elérő 17 éves fiatalember a matematikán túl az informatika és a programozás világában is jeleskedik. Az elnyert támogatásból megfelelő kapacitású számítógépet és angol nyelvű szakkönyveket szeretne vásárolni.

Szabo_Anna.jpgSzabó Anna, hegedű, Domonyvölgy
Anna négyévesen kezdett el hegedülni, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium 11. osztályos tanulója. A Törökszentmiklós V. Nemzetközi hegedűfesztiválon 2019-ben 3. helyezést elérő ifjú tehetség mestervonó beszerzésére fordítja a támogatási összeget.

Balog_Nella 1.jpgKlasszis kategória (19-23 év): Balog Nella, cselló, Érd
Nella nyolcéves kora óta csellózik, tudását pedig számos mesterkurzuson és kamarazenei képzésen gyarapította az elmúlt években. Az immár 19 éves tehetség számos nemzetközi sikert tudhat magáénak, 2019-ben a Nemzetközi David Popper Csellóverseny első helyezésén túl két különdíjat is elnyert. A támogatást egy értékes mestervonó megvásárlására fordítja, ami minőségi ugrást jelent a hangszeres játékának fejlesztésében.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el:  https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany


Vissza