Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Régi óvoda, új szerep

Építészet > Budajenő

2021-06-17


bjeno_iskola_archiv.jpgTavaly készült el az új hat csoportos, német nyelvet is oktató óvoda a falu igazgatási-oktatási központjában a községháza, az általános iskola és a Makovecz-stílusú tornacsarnok mellett, a műemléki skót bencés apátság bázisán. A 662 millió forintos beruházáshoz 420 millió forint állami támogatást nyertek. Most a régi óvodaépület kerül sorra, melyet korhűen állítanak helyre Kuli László tervei alapján.bjeno_iskola_archiv.jpgA falu központjában, a templom mellett álló épület eredetileg a falu iskolája volt, de innen indították útnak kevés holmijukkal a kitelepítésre ítélt budajenői svábokat is.

Helye lesz benne a német nemzetiség, a polgárőrség, a posta, de a német és a székely nemzetiség tájház működtetésére is lehetőséget kap. A fedett terasz kisebb közösségi rendezvények színtere lehet.

A Magyar Falu programban a magyar kormány támogatja a kistelepüléseken a boltok megmaradását. Ezt kihasználva Budajenő egy minőségi pékséget üzemeltetne a felújított épületben, ahol nemzetiségi kézműves termékeket is lehet majd kapni. A templom és az épület közötti teret parkosítják.


Vissza