Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szerdáig még népszámlálás online

Közélet > Pest megye

2022-10-17


A vártnál is jóval többen hagyták a népszámlálási kérdőív online kitöltését az utolsó napokra. A nagy érdeklődésre tekintettel a Központi Statisztikai Hivatal szerda 10 óráig meghosszabbítja a népszámlálás online adatszolgáltatási időszakát – írta vasárnap esti közleményében a KSH. A kérdőíveket eredetileg vasárnap éjfélig lehetett önállóan, az interneten kitölteni a postán megkapott, 12 jegyű belépési kód megadásával.Az internetes kitöltés továbbra is a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja a válaszadásnak. A kérdőívkitöltés számítógépen, illetve bármilyen internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön lehetséges – írták.

A KSH felhívta a figyelmet arra, hogy akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, térítésmentesen használhatják a közkönyvtárak számítógépeit, valamint a Digitális Jólét Program Pontokon is ki lehet tölteni online a kérdőíveket.

Az online kitöltés kapcsán felmerülő kérdésekre a nepszamlalas2022.hu oldal Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) aloldalán kaphatnak választ az érdeklődők, illetve rendelkezésre áll a népszámlálás ügyfélszolgálata, ahol telefonon az ingyenesen hívható zöld számon (+36-80-080-143) kérhetnek tájékoztatást – olvasható a KSH közleményében. (MTI)

***

Aki online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, és arról visszaigazolást is kapott, azt nem keresi fel számlálóbiztos. A számlálóbiztosok legkorábban október 20-ától, szerdától várhatók, november 20-ig, a népszámlálás befejeződéséig, azoknál, akik nem töltötték ki az online kérdőívet - írja a Magyar Rendőrség Facebook-oldal.

A legfontosabb tudnivalók:

- A számlálóbiztost nem kell beengedni a lakásba, az udvaron vagy a lépcsőházban is válaszolhatnak a kérdésekre. Ha mégis beinvitáljuk otthonunkba, mindig győződjünk meg róla, hogy az illető valóban számlálóbiztos és nem egy szélhámos!

- A népszámlálás során a számlálóbiztosok a személyes iratokat nem kérik, ők viszont hitelt érdemlően, az okmányaikkal tudják igazolni magukat. Van számlálóbiztosi igazolványuk, amelyen szerepel a nevük és az azonosítószámuk, azonban kérésre fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) is igazolják számlálói jogosultságukat.

- A Központi Statisztikai Hivatal ingyenesen hívható 06-80/080-143 számán a cím megadása után a telefonos operátor megkeresi a címhez rendelt számlálóbiztost, és megadja a nevét, igazolványszámát.

- Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, hívja az ingyenes 112-es segélyhívó számot.


Vissza