Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tarsolylemezek kiállítása a pátyi leletekkel együtt

Múltunk tanúi > Páty

2023-04-18


patyi_leletek_MTI_MohaiBalazs.jpgA nemrég feltárt pátyi sírok leleteivel kiegészülve láthatók április 14-től a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) korábbi Tarsolylemezek című kiállítása Szentendrén. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a MNM Tarsoly-lemezek - A honfoglaló elit kincsei című közös kiállításának a szentendrei MűvészetMalom ad otthont. A kiállítás szeptember közepéig látogatható.patyi_leletek_MTI_MohaiBalazs.jpg

Sok évtizeddel ezelőtt a Tisza vidékén kerültek elő nagyobb számban tarsolylemezek, mintegy évtizeddel ezelőtt pedig a Pest vármegyei Bugyi mellett találtak tarsolyleletet - idézte fel Rajna András, az FMC régészeti osztályvezetője, a kiállítás kurátora. Pátyon a HelloParks nagy léptékű beruházásának köszönhetően - ahol hatalmas felületű feltárásokat tudnak végezni - egy évvel ezelőtt két tarsolyleletet is sikerült találniuk: egy veretes és egy lemezes tarsolyt.

patyi_leletek_RajnaiAndrasregesz_MTI_MohaiBalazs.jpg

Rajna András a restaurátorok munkáját méltatva kiemelte, hogy a folyamat számos meglepetést és érdekességet tartogatott: szerves- és textilmaradványokat, selyemnyomokat találtak és "elképesztő eredmények jöttek még jóval a feltárás után is". A tárlathoz kapcsolódva a csütörtökön kezdődő Árpád népe - A honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményei című háromnapos régészeti konferencián a szakma és mostani kutatás összes jelentős képviselője szerepelni fog, képet adva a pátyi eredményekről, a honfoglalás kor kutatásának helyzetéről és az antropológia és genetika eredményeiről - hívta fel a figyelmet az FMC régésze.  

patyi_leletek_tarsolylelohelyek_MTI_MohaiBalazs.jpg

Hoffmann József, a régészettel és műtárgyvédelemmel foglalkozó Salisbury Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy 2021-ben kezdték el az FMC-vel a pátyi temető feltárását, valamint részt vettek az ott előkerült leletanyag restaurálásában, ezt követően pedig a természettudományos vizsgálatok menedzselésében. A kiállításban nemcsak maguk a tarsolylemezek unikálisak, hanem azok az eredmények is, amelyeket a konferencián publikálnak hivatalosan.

patyi_leletek_VirgosGaborfoig_MTI_MohaiBalazs.jpg

A Magyar Nemzeti Múzeum képviseletében Virágos Gábor, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője, a kiállítás kurátora az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve a három szereplő kooperációjának kiváló eredményét. Elmondta azt is, hogy összesen negyven tarsolyemlék van a honfoglalás korából a mai Kárpát-medence területéről, azaz nemcsak a mai Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medence területéről, ebből 36 darab létezik fizikai valójában is. Ez a harminchat tárgy a szentendrei kiállításban is megtalálható, ugyanakkor a két új pátyi lelet ezen belül is egészen új minőséget képvisel.

patyi_leletek_tarsolylemezek_MTI_MohaiBalazs.jpg

Nemes Rudolf, a pátyi területen ipari létesítményt fejlesztő HelloParks vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt: már a legelején kiderült, hogy a terület páratlan és felbecsülhetetlen kincseket rejt, üzletfilozófiájuknak pedig fontos része, hogy tiszteljék, akivel együtt dolgoznak, s megadják azt az etikai keretet, hogy a közös tevékenység mindenki számára előnyös legyen. Ezért is támogatták örömmel a Ferenczy Múzeumi Centrumot a leletek feltárásában, vizsgálataiban és a tárgyak méltó környezetben való bemutatásában - mondta Nemes Rudolf. (MTI/Fotók:Mohai Balázs)

patyi_leletek_csopkep_MTI_MohaiBalazs.jpg

A pátyi sírleletekkel kibővülve mutatkozik be Szentendrén a Tarsolylemezek című kiállítás
Balról jobbra: Rajna András régész, a kiállítás egyik kurátora (Ferenczy Múzeumi Centrum), Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója, Virágos Gábor főigazgató-helyettes, régész, a kiállítás másik kurátora (Magyar Nemzeti Múzeum), Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezető igazgatója a Tarsolylemezek - A honfoglaló elit kincsei című kiállítás sajtóbemutatóján a szentendrei MűvészetMalomban 2023. április 12-én. A közelmúltban feltárt pátyi sírok leleteivel és a helyszíni összefüggések bemutatásával kiegészülve látható április 14-től a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) közös tárlata Szentendrén. (MTI/Mohai Balázs)

Kapcsolódó cikkünk: Honfoglaláskori tarsolylemezek Pátyról - 2022-07-08
   


Vissza