Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tehervonatok ütköztek, áll a közlekedés

Közélet > Biatorbágy,Herceghalom

2022-07-11


bia_kisiklas2.jpgÖsszeütközött két tehervonat vasárnap hajnalban, ezért Biatorbágy és Herceghalom között egész nap nem közlekedtek a vonatok, a helyreállítás hosszú ideig tart, ideiglenes menetrend van a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon - tájékoztatott a Mávinform vasárnap délelőtt a vasúttársaság honlapján. A szerint a biztosító berendezés jól működött.bia_kisiklas3.jpg

Biber Anett, a MÁV szóvivője a baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatóján közölte: lezajlott a baleset vizsgálata, amely megállapította, hogy jól működött a biztosítóberendezés, nem volt semmilyen műszaki meghibásodás a baleset idején. A MÁV-csoport, a MÁV Zrt. felelősségét semmilyen tekintetben nem állapította meg a vizsgálat - jelentette ki. A balesetben személyi sérülés nem történt, a kár - a jelenlegi becslések szerint - meghaladja a 100 millió forintot.  

 bia_kisiklas2.jpg 

Biber Anett felidézte: a Budapest-Győr vasútvonalon, a Biatorbágy felől Herceghalom irányába közlekedő tehervonat utolérte, majd nekiütközött az előtte haladó másik tehervonatnak. Az első tehervonat üres gabonaszállító kocsikat továbbított, az ütközés következtében hét kocsija siklott ki, amelyből három az oldalára borult. Az ebbe a szerelvénybe belefutó vonat kétezer tonnás volt - tette hozzá. A vonatközlekedés szünetel ezen a szakaszon, Biatorbágy és Herceghalom között pótlóbuszok viszik az utasokat - mondta. A helyreállítás jelenleg is zajlik, a szakemberek egy daruval próbálják visszaemelni a kisiklott kocsikat, a cél, hogy valamilyen módon futóképessé tegyék azokat, hogy be tudják vontatni a legközelebbi állomásra - részletezte a szóvivő. A baleset következtében az egyik vágány 40 centiméterrel, a másik 15 centiméterrel mozdult el eredeti helyéről. Megsérültek a betonaljak, ezek közül ötvenet cserélni kell, és a sínszálak cseréjére is szükség lesz. Az ütemterv szerint az egyik vágányt hétfőn visszaadhatják a vonatforgalomnak 40 kilométer/órás sebességkorlátozással. Amennyiben az utasok szeretnék a menetjegyüket visszaváltani, kártérítési igényt benyújtani, azt megtehetik a MÁV ügyfélszolgálatán - tette hozzá Biber Anett.

bia_kisiklas1.jpg

A Mávinform hétfői közleménye szerint csak hétfőn este indulhat meg egy vágányon, sebesség- és menetrendi korlátozásokkal a vonatközlekedés. A másik pálya helyreállítása és a forgalomnak való visszadása kedden reggel várható - írták.

A bevezetett forgalmi változásokról közölték: az S10-es vonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Herceghalom és Győr között közlekednek, a G10-es vonatok nem közlekednek, kivéve a Budapest-Kelenföldről 16.17-kor Győrbe induló járatot (9314), mely Herceghalom és Győr között közlekedik, az S12-es vonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Tatabánya és Oroszlány között közlekednek, a soproni InterCity vonatok és a szombathelyi Savaria InterCity-k csak Győr-Sopron, illetve Győr-Szombathely között közlekednek, a Ljubljanába közlekedő Dráva (IC 310, IC311) és a Grazba közlekedő Mura nemzetközi InterCity (IC 312, IC 313) csak Győrig, illetve Győrtől közlekednek, a bécsi EuroCity-k, a müncheni, zürichi railjet-ek csak Bicskéig közlekednek, illetve onnan is indulnak vissza.

Vonatpótló buszok közlekednek a belföldi vonatok helyett Biatorbágy és Herceghalom, a nemzetközi vonatok helyett Biatorbágy és Bicske között.

Elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket a Biatorbágyot, Herceghalmot és Bicskét érintő menetrendszerinti Volánbusz járatokon, valamint az M4-es metrón.

Székesfehérvár felé kerülő útvonalon, hosszabb menetidővel közlekedik a Münchenből érkező Kálmán Imre EuroNight (EN 463), a Berlinből, Prágából, Varsóból érkező Metropol EuroNight (EN 477), valamennyi Budapest és Prága között közlekedő RegioJet (RJ 1031, RJ 1032, RJ 1035, RJ 1036).

Részletes tájékoztatás a Mávinform honlapján - https://www.mavcsoport.hu/mavinform/budapest-gyor-hegyeshalom-vonalon-biatorbagy-es-herceghalom-kozott-nem-kozlekednek-vonatok - olvasható. (MTI)


Vissza