Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új épületben és új rendszerben

Kultúra > Budakeszi

2020-09-30


12_SZIAI.gifAz új tanév a Széchenyi István Általános Iskolában (SZIA) a megújulásról szól. Átalakult szerkezetileg, tagozatai átszerveződtek, innovatív módszertant vezettek be, amely a gyermek egyéniségét helyezi előtérbe Bódi Zsuzsa igazgató vezetésével. A 16 tantermes, 3600 m2-es, Makovecz-stílusú új épület a 800 m2-es tornacsarnokkal már az előző tanévkezdésre elkészült. Így már három helyszínen folyik a 816 diák oktatása.A Petőfi utcában működik a Napraforgó tagozat, ahol a nem integrálható, speciális nevelési igényű gyerekkel foglalkoznak két hat fős csoportban. Az Árpád fejedelem úti új épületben fő szabály szerint a felső tagozatos osztályok tanulnak, míg a Knáb János utcaiban az alsó tagozatos osztályok, a SZIA+, akik az épületet megosztva használják az ettől a tanévtől induló német nemzetiségi iskolával, a WudiSulival.

Állami kéttannyelvű oktatás

A kéttannyelvű oktatás évfolyamonként két párhuzamos osztályban két formában működik. Az egyik változat azt jelenti, hogy az általános tanterven felül hetente +4 angolóra csoportbontásban, magyar anyanyelvű angol tanárral, + 1 angol óra anyanyelvű angol tanárral, + 3 angol tantárgyi óra (testnevelés, rajz, technika vagy ének). A másik változatban ugyanez, csoportbontás nélkül úgy, hogy minden tantárgyi órán egy anyanyelvi angol tanár is benn van. Ez a Bilingual két tanítási nyelvű oktatás a Szőlőtő Kéttannyelvű Oktatási Alapítvánnyal együttműködésben.

SZIA+

Az idegennyelv oktatásában kevésbé, inkább a művészeti oktatásban érdekelt osztályok a régi- új arculatba, a SZIA+-ba illeszkednek bele. A korábbi művészeti osztályokhoz hasonlóan sok tánccal, mozgással, tájfutással, művészekkel szervezett irodalomórákkal, hangsúlyos zenei oktatással, kórusénekléssel, a Mezei Mária Művészeti Iskola tanáraival szoros együttműködésben. Az angoltagozatok emelt óraszámát a magyar nyelv emelt óraszámával helyettesítik. Az egyes tagozatok között az átjárás adott azoknak, akik később válnak alkalmassá a nyelvtanulásra.

WudiSuli

IMG_1019.gifA budakeszi általános iskolai oktatás átalakulásának nagy újdonsága a Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskola, a WudiSuli mint önálló intézmény szeptemberi indulása 310 diákkal és 13 osztállyal: három első osztály, a 2-3-4. évfolyamon két-két, az 5-6-7-8. évfolyamon egy-egy osztály. Az elnevezés Budakeszi sváb nevéből (Wudigess) és az iskola szó becézett változatából tevődik össze.

A WudiSuli tulajdonos-fenntartója nem a Klebersberg Központ, mint más oktatási intézmények esetében, hanem az iskolát alapító Budakeszi Város Német Önkormányzata – tájékoztatta lapunkat Schrotti János elnök. A nemzetiségi törvény ez év júliusi módosítása szerint az oktatást végző nemzetiségi önkormányzatok már nem csak vagyonkezelésbe, hanem tulajdonba kell, hogy kapják az ingatlant, amelyben az iskolájuk működik. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések már zajlanak, de a precedens nélküli helyzet hosszútávú megoldása egy önálló iskolaépület lehet az egyre növekvő gyereklétszám miatt a mind szűkösebb élettér problémáira.

Az intézmény a Knáb János utcai ingatlan nyugati épületrészét használja. A felújítást az EMMI 25 millió forintos pályázati támogatásából végezték, másfél hónap alatt. Az eredetileg 16 tantermes épületben most 25 tanterem és irodahelyiségek is működnek, melyből tizenhármat a német iskola használ. Felújították a szociális helyiségeket, a koronavírushelyzetnek megfelelően érintésmentes mosdókat, perem nélküli WC-ket telepítettek, ledes világítás kiépítésével. A közös használatú tornaterem sürgősségi javítását is a német önkormányzat végzi el a városi önkormányzat megkeresésére – fejtette ki lapunknak a felújítás részleteit Menczinger Tibor, a Sváb Nonprofit Kft. vezetője.

IMG_1021.gif

Gölcz Mira, az intézmény egy évre felkért igazgatója elmondta: az iskola működéséhez minden engedéllyel, személyi és tárgyi infrastruktúrával rendelkeznek. A SZIA német nemzetiségi osztályait vették át az újonnan jelentkező diákok mellé. A nevelőtestület bázisát a korábban a SZIA nemzetiségi osztályaiban tanítók jelentik. Néhány pedagógust pályázattal választanak ki. Céljuk a német nemzetiségi hagyományok ápolása, a végzősöknek DSD-, azaz Németországban is elfogadott nyelvvizsga megszerzése, s annak elérése, hogy az induló három első osztályból kettő megmaradjon a nyolcadik osztályig. Utánpótlásra számíthatnak a német önkormányzat fenntartásában lévő Tarkabarka Óvodából is, ahol az évek óta jól működő Hans Hase előiskola-programra, a Goethe Intézet legfrissebb korai idegennyelvtanulással foglalkozó kutatásaira alapozva készítik fel a gyerekeket az iskolára.

A háromgyermekes, leányvári, német nemzetiségi pedagógusként végzett igazgatónak az ELTE PPK neveléstudományi doktori iskolájában a kutatási témája a német nemzetiségi oktatás helyzete. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának választott képviselője.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: Budakeszi új iskolaépületében is elindult a tanév - 2019-09-03


Vissza