Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Városi erdők - konferencia

Életmód > Pest megye

2023-06-09


Reinitz Gabor - Zlinszky Janos.jpg A június 8-i Városi erdők Budapesten című konferencián a fővárosi erdők túlnyomó részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. meghívására szakterületeik jelentős képviselői vitatják meg a városi erdők összetett kérdéseit. A klímaváltozás, a turizmus, a közösségek igényei, az átalakuló városi funkciók komoly kihívások elé állítják az idén 150 éves Budapest erdőit és az azokat gondozó szakembereket.Budapest teljes területének tizenegy százaléka erdő, ennek több mint kétharmadát, mintegy 3600 hektárt kezeli a Pilisi Parkerdő Zrt, amely így a főváros zöld infrastruktúrájának legjelentősebb eleméről gondoskodik. A Parkerdő 2020-ban indította el hosszú távú stratégiai projektjét, a Városierdő-fejlesztési Programot, amelynek legfontosabb céljai az általa gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, klímavédelmi és rekreációs funkcióinak erősítése.

Reinitz Gabor - Zlinszky Janos.jpg

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Zlinszky János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetpolitikai tanszékének docense

A Pilisi Parkerdő 2023-ban is folytatta és folytatja a stratégiai munkát. Az elmúlt időszakban féléves vezetői workshop-sorozaton vitatta meg a a városi erdőkhöz kapcsolódó szakterületek legfontosabb kérdéseit, az adott szakterületek jelentős képviselőivel. A fél év során számba vették a városi erdők kapcsolatát a klímaváltozással, a vízvisszatartással, a szénmegkötéssel, a városi közösségekkel, a mentális és fizikai egészséggel, turizmussal és sporttal, ökoszisztéma-szolgáltatásokkal és így tovább. A folyamatban több mint harminc természet- és társadalomtudós, ökológus, orvos és egészségügyi intézményvezető, pszichológus, jogász, közgazdász, sportszervező, kommunikációs szakember vett részt, és osztotta meg gondolatait, álláspontját, szakterületének legfontosabb és legfrissebb eredményeit.

 A stratégiai munka következő lépéseként a Pilisi Parkerdő 2023. június 8-ára szakmai konferenciát szervez a városi erdők komplex kérdéseiről. A Városi erdők Budapesten című konferenciára a döntéshozók mellett a rendkívül összetett témakör által érintett szakterületek, a városfejlesztés, az ökológia, a közgazdaságtan, a vízügy, a természet- és környezetvédelem, a tájépítészet, az egészségügy, a sport, a turizmus, a helyi közösségek, civil szervezetek és nem utolsósorban az erdészet képviselőit hívták meg, bízva abban, hogy részvételükkel, tudásukkal és elkötelezettségükkel hozzájárulnak egy élhetőbb Budapest megvalósításának komoly feladatához.

Néhány adat
•    Budapest teljes területének 10%-a erdő.
•    Az erdőborítottság az országos átlag (kb. 20%) fele.
•    A fővárosban található 5750 hektár erdő a hazai erdők 0,25%-t jelenti, viszont a lakosság közel 20%-t szolgálja ki.
•    A fővárosban az egy főre jutó erdőterület 33 m2 erdőterület, de a parkok és közkertek nagysága még ennél is kisebb, mindössze 6 m2.
•    Budapest az egy főre jutó zöldfelület tekintetében Európa középmezőnyéhez tartozik.
•    Ennek az erdőterületnek kétharmadát, nagyjából 3600 hektárt a Pilisi Parkerdő Zrt. kezel, a többi közösségi (önkormányzati) és magántulajdon.

Százötven éves nagyváros – százötven éves erdőgazdálkodás

2023-ban emlékezünk meg a mai értelemben vett, modern Budapest megszületésének százötvenedik, és a budai hegyvidék újraerdősítésének kezdeményezője, Guckler Károly halálának századik évfordulójáról. A hazai erdészet – és ezen belül a Pilisi Parkerdő – mindig küldetésének tartotta a főváros erdőterületeinek növelését, a városi erdők ökológiai és rekreációs értékeinek erősítését.

A jelenlegi Budapest területén az erdősültség a XIX. század elején a mostani felét sem érte el, a pesti oldalon tizedennyi erdő sem létezett. Az egyesítés (1873) után a város erdők szerepe megváltozott és felértékelődött – ezt bizonyítja például a főváros történetének egyik legnagyobb szabású „ökológiai beruházása, a Budakeszi-erdő megvásárlása 1893-ban. Fontos mozzanat volt a múlt század húszas éveiben a túlhasznált „kopárok” (például a Hármashatár-hegy) erdősítése, illetve a nagy pesti erdősítések az ötvenes években.

A mai erdőterület 1990 környékén nyerte el jelenlegi nagyságát, azóta nincs érdemi változás. Ugyanakkor a város erdők szerepe egyre jobban felértékelődik. A klímaváltozás és az ökológiai válság új kihívások elé állít, egyben közös gondolkodásra és cselekvésre ösztönöz mindenkit, aki felelősséget érez Budapest és annak polgárai, közösségei és ökoszisztémája iránt.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza